Hur beskriver du ditt varumärke?

Ditt varumärke definieras inte av dig, någon modell eller en plattform. Ditt varumärke lever i, berättas genom och upplevs av personer runtomkring dig. Det är det som sägs om dig när du inte är i rummet. Jag påstår att detta är lika sant när det gäller ditt företags varumärke som ditt personliga varumärke.

Detta är ett försök att till att sammanfatta min syn på hur jag tänker på och jobbar med varumärken. I sin helhet är detta ett sammankok av andra kloka personers tankar och modeller. Det är inte jag som kommit på det eller tänkt ut det. Och denna text är en början på en serie texter.

Tillbaka till varumärket. Du bestämmer inte över ditt varumärke, men du kan vara med och påverka hur det upplevs och uppfattas. Och för att göra det på ett bra sätt är det klokt att fundera över vad varumärket handlar om och sedan arbeta med att leverera på det, och helst överträffa det. För att göra detta är någon form av modell ofta bra att utgå från.

Det är min erfarenhet att det oftast finns för många modeller, plattformar, strategier och dokument som ska fastställa detta för de inblandade. Få medarbetare och chefer har läst, förstått och agerat utifrån dem. Och då saknar de i min värld ett existensberättigande. Jag tror på att göra det så enkelt och sparsmakat som möjligt, vilket är svårt. Och att sen undvika att bygga på materialet över tid, vilket också är svårt.

Den modell som jag fastnat mest för kommer från Micco Grönholm och du hittar hans förklaring kring den här.

Varumärkets 4S

Om du lyckats beskriva ditt varumärke enligt 4S är grunden lagd för mycket. För att konkretisera modellen och tankarna använder jag ett exempel med ett varumärke som många känner till, Google. Vad Google använder för modell eller förklaring av sitt varumärke har jag ingen aning om. Den som vet får gärna tipsa mig eller kommentera nedan.

Varumärkets 4S består av Syftet, Saken, Sagan och Sekten. Vi går igenom dem en i taget.

32BED41B-C8DF-4469-A1E8-EB2746BE72F1.jpeg


SYFTET

Erbjud människor något att tro på! Människor köper inte vad du gör utan varför du gör det, så fundera över ert syfte. Varför finns ni som företag eller organisation? Vad är ert existensberättigande? Se Simon Sineks välkända Ted-talk som inspiration.

Svaret på den frågan bör inte vara ett resultat eller en målsättning, en jämförelse med en konkurrent eller något som ni i slutändan inte tror och agerar på. Jag illustrerar med ett exempel kring vad det inte är:
Vi ska vara det största, bästa och vackraste bolaget. Vi överträffar alltid förväntningarna hos våra kunder och medarbetare. Genom ständig innovation driver vi förändringen till en hållbar värld och en bättre framtid.

Svaret på frågan bör vara något ni strävar efter, slåss för eller emot. Något som ska förverkligas eller utrotas. Det bör vara något som griper tag i er, något som får er att kliva upp ur sängen på morgonen, något som gör er uthålliga, modiga och inspirerade. Det måste inte vara något unikt. Varken i er bransch eller i världen. Jag ska utveckla denna tanke i ett annat inlägg.

I Googles fall skulle syftet kunna vara “to organize the world’s information and make it universally accessible and useful”.

Skärmavbild 2019-11-06 kl. 00.12.48.png

SAKEN

Saken handlar om vad ni gör eller hur ni gör. Saken är svaret som ni hoppas ska uppfylla ert syfte. Det handlar inte om vad ni kan göra, ni kan säkert göra många saker. Det handlar om vad ni borde gör, utifrån det syfte ni har, ert existensberättigande.

Saken kan vara en sak, en tjänst, en händelse. Saken är specifik och i dess minsta beståndsdel. I många fall är detta hjälteprodukten som allt startade med, eller upplevelsen kopplad till den produkten.

I Googles fall skulle saken vara Sök.

Skärmavbild 2019-11-06 kl. 00.12.54.png

SAGAN

Sagan är er berättelse. Den utgår från syftet, bevisas med saken och framför konsekvent av sekten. Sagan är verkligen en saga. Den måste berättas ordagrant varje gång, den är egentligen starkare och bättre om den kan återberättas på skilda sätt av olika personer, men med samma tema och huvudsakliga innehåll.


I Googles fall finns sagan här.

Skärmavbild 2019-11-06 kl. 00.13.03.png

SEKTEN

Sekten består av de personer som har gjort syftet till sitt eget, använder saken och berättar sagan för andra. I sekten kan ägare, medarbetare, samarbetspartners, användare och vem som helst ingå. Sekten är era värdefullaste ambassadörer, era promoters av rang och de som går till ert försvar även om ni inte bett dem om det. Sekten är communityt, er tribe. Se det som din uppgift att underlätta för sekten att berätta sagan.

I Googles fall är de många, och från alla ovan kategorier. De fick inte plats på en bild.

Fortsättning följer

Lyckas du beskriva ditt varumärke på ett trovärdigt, eget och inspirerande sätt med syftet, saken, sagan och sekten har du lagt en stark grund. En grund som kan tas vidare i strategi, taktik och kommunikation.

Staffan EmanuelssonComment